Deserturi

Bezele

Mai dulce si mai simplu nu se poate!

 

Bezele? Chiar nu exista reteta mai simpla de atat, si asta e usor de verificat daca va veti apuca sa faceti bezele. Cu doar doua ingrediente poti face cel mai dulce si mai crocant desert ever. Poti sa le faci mai fancy daca le adaugi toppinguri, le poti combina cu un blat de pandispan si putina crema sau le poti manca pur si simplu goale, intr-o sesiune de aduceri aminte – un refresh la copilarie, cand nu murea nimeni ca a mancat bezele cu ZAHAR.

Cand eram copil le mancam foarte repede si de cele mai multe ori era un mare chin sa ascultam cand ni se spunea sa nu mancam repede, ca ni se face rau. Pffff! Mama nu era master-chefa, asa ca le aseza cu lingura in tava, ca pe vremea aia nu prea se stia de pos de patiserie. Niciodata nu rezistau atat cat sa le pastram si sa le mancam a doua zi, cand se pare ca sunt mai bune.

Primele bezele sunt “deosebite”

Am incercat sa ii fac mamei o surpriza de ziua ei. Am reusit sa-i fac o surpriza, dar nu una placuta. Se pare ca bezelele negre nu sunt prea apreciate, mai ales cand miros a ars. Cam pretentiosi unii. Mai ales ca nu divulga secretul conform caruia focul nu trebuie sa fie prea mare. Ok, prima incercare nu se pune.

Am incercat si a doua oara, de asta cu o prietena, care se pare ca detinea secretul absolut in arta bezelelor. Incercare incununata cu success (oarecum) pentru ca ne-au iesit frumoase, si asa cum trebuie: crocante la exterior si usor lipicioase in interior. Bucuria a fost de scurta durata pentru ca exact cand le-am scos din cuptor, a venit acasa frate-miu, care ne-a dat voie sa gustam cate una si si-a revendicat restul tavii. Asta ca sa nu ne spuna ca am facut bezele fara acordul mamei si …ca am umblat la cuptor. Am uitat sa mentionez ca asta se intampla pe la 8 ani, cam asa.

Bine, bine…cum se fac bezelele de fapt?

  •  3 albusuri
  • 150g zahar fin sau super fin- atentie, nu zahar pudra!
  • Daca vrei sa faci mai multe, tine in minte raportul: 50 g zahar fin la 1 albus de ou.
  • Cateva picaturi de otet de vin alb sau zeama de lamaie
  • 1 lingurita extract de vanilie

Tips:

  • Bolul (de preferat alt material, in afara de plastic) si paletele mixerului trebuie sa fie perfect uscate si degresate
  • Foloseste viteza medie a mixerului
  • Albusurile se separa usor de galbenusuri cand sunt reci, dar pentru a obtine o spuma ca la carte trebuie sa le lasi sa ajunga pana la temperatura camerei (aproximativ 15-30min).
  • Cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie adaugate dupa ce ai obtinut o spuma din albusuri le ajuta sa se stabilizeze
  • Temperature de coacere ideala este intre 100 grade C si 140 grade C. Daca setezi cuptorul la o temperature mai mare, suprafata bezelelor se va arde, va crapa si va deveni maronie.
  • Ideal este sa nu deschizi usa cuptorului macar primele 30 de minute. Asa eviti craparea lor.

 

Mod de preparare:

Bate albusurile (la viteza medie) si adauga treptat zaharul, lingurita cu lingurita pentru a se incorpora mai usor. Verifici daca s-a dizolvat complet, frecand intre degete putina spuma. Mixeaza pana s-a topit in totalitate zaharul.

Incinge cuptorul la 100C.

Adauga otetul sau zeama de lamaie si se continua mixarea.Adauga apoi extractul de vanilie. Va fi gata de pus la copt cand aspectul este lucios si spuma arata la fel de batoasa ca frisca.

Asezi bezele pe o hartie de copt intr-o tava. Le poti forma cu o lingura sau cu un pos special de patiserie. Pune-le la copt timp de 1 ½ – 1 ¾ ore.

Cand sunt gata?

Stii ca sunt gata cand devin crocante la exterior, iar interiorul e inca usor gumat.

Atentie!

Nu scoate tava imediat din cuptor. Opreste cuptorul si lasa usa intredeschisa cateva ore (daca nu mori de pofta 😊) pentru a se raci treptat.

Daca vrei sa le pastrezi mai mult timp, tine-le depozitate ermetic intr-o cutie, pentru a le feri de umezeaza.

Daca nu iti place sa le mananci simple, poti sa le ornezi cu tot felul de sosuri dulci, inghetata sau fructe.

Si acum spor la treaba! Sau la mancat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close