InternationalLife Style

Ce mancam in Thailanda?

De ce Thailanda?

Ce mancam in Thailanda? Pana de curand, Thailanda era considerata o destinatie greu de tintit, aveam in minte doar plaje perfecte, foarte multe ore de zburat cu avionul, multe escale si masaj thailandez (domnilor, nu radeti pe sub mustata, pentru ca masaj thailandez nu inseamna ce credeti voi; dimpotriva, e foarte dur, daca stai sa te gandesti ca o doamna mica se urca in spatele tau si iti rasuceste membrele in toate directiile).

Se pare ca s-au mai schimbat insa lucrurile.

Noi rute de zbor, cu mai putine ore pe drum si preturile destul de accesibile pentru o destinatie asa de indepartata, cat si faptul ca este o tara unde te poti descurca cu relativ putini bani ( mancarea este foarte accesibila, cazarea la fel – evident cand ai alte  pretentii si preturile sunt altele)

Ca tot vorbeam de mancare…

Vreau sa va  povestesc cateva lucruri generale despre mancarea lor si apoi sa  ma autosurghiunesc descriindu-va una din mancarile lor celebre si cea mai buna din punctul meu de vedere, supa Tom Yum.

Mai multe legume decat carne, mult picant sanatos, fructe de mare, peste, orez sau paste de orez in loc de paine, tot felul de amestecuri de sosuri, de gusturi , de la acrisor la dulce, de la picant la prajeala, supe clare cu noodles, carne taiata mic cu legume si sosuri de peste, de soia, de stridii. Influente indiene si chinezesti adaptate la gustul lor, delicioase, condimente si ingrediente pe care nu le-ai cunoscut, dart e bucuri brusc ca exista.

Pad Thai

Se pare ca Pad Thai este cel mai cunoscut fel de mancare din Thailanda. Delicios si simplu: noodles cu ou, tofu si creveti/pui/vita, alune tocate, ceva legume si niste sos/condiment de-al lor.

Mancarea de pe strada este foarte ieftina si gustoasa, localnicii mananca tot timpulde la bucatariile ambulante pe care le gasesti la tot pasul. Daca nu esti panicos din fire, poti manca lejer de pe strada, mai ales ca sunt destul de curati.

Ma opresc aici, se vede deja cu ochiul liber ca sunt fan mancare thailandeza asa cum e ea: usoara, energizanta si hranitoare.

Pad Thai

Dulciuri sau fructe?

Scuze, am uitat de dulciuri. De fapt nu chiar dulciuri, pentru ca nu prea se omoara ei cu dulciurile, insa fructele si sucurile de fructe sunt mult mai apreciate.

Exista cateva fructe exotice, necunoscute europenilor, care sunt foarte gustoase si merita clar incercate. Aici amintesc: mangostanul (cel mai bun din punctul meu de vedere) , rambutanul, fructul-drgon, nuca de cocos( nu e necunoscut, dar multa lume nu a mancat pulpa proaspata de cocos) si mai ales sucul ei, durianul, controversat pentru ca unii il adora, iar altora pur si simplu li se pare oribil.

Tom Yum Goong

Daca as fi poeta, as face o poezie despre Tom Yum Goong. Alfel, spun doar atat : supa iute-acrisoara, de obicei cu creveti, dar poate fi si cu fructe de mare, peste, pui, vita sau porc, cu condimente si ierburi din abundenta, cu lemongrass, frunze de kaffir, galangal, suc de lime, sos de peste si ardei iute tocat, toate proaspete. Probabil din descriere nu iti poti da seama exact despre ce vorbesc, mai ales ca nu suna cunoscut galangal, kaffir sau sos de stridii, dar daca ajungeti acolo nu trebuie sa ratati supa asta. Daca nu va place mancarea picanta, cereti varianta ‘’not spicy’’ si o sa va placa cu siguranta.

Tom-Yum-Goomg

In loc de concluzie

Daca ati ajuns in Thailanda si nu va este teama sa incercati mancarea lor, aveti o gramada de variante sanatoase si mai ales GUSTOASE. Incercati toate combinatiile de paste, taitei, orez, fructe de mare, legume si fucte inedite si cu siguranta veti gasi ceva ce va place.

Bon appetite!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close