
De ce este bine sa mancam ceapa rosie zilnic – Nu cred ca stiati ca specialiștii recomanda sa mancam ceapa rosie zilnic. Mai putin folosita in bucataria romaneasca in comparatie cu sora ei mai mare, ceapa galbena, ceapa rosie este foarte aromata si sanatoasa in acelasi timp. Foarte versatila, (se poate consuma cruda – de preferat, fiarta, prajita, coapta sau uscata) este foarte apreciata, mai ales in salate.
De ce este bine sa mancam ceapa rosie zilnic – Fapte nu foarte cunoscute despre ceapa rosie
- Are proprietati sulfurice, cee ace o recomanda in prevenirea si lupta impotriva dezvoltarii tumorilor canceroase.
- Sustine secretia de insulina, cee ace o face importanta in diabetul de tip 1 si 2 si hiperglicemie
- Inlatura constipatia, datorita fibrelor continute
- Sucul de ceapa (se amesteca1 lingura de suc cu 1 lingura de miere, iar rezultatul se ia de 4-5 ori pe zi, cate o lingurita) ajuta la vindecarea durerilor de gat
- Benefica pentru sistemul cardiovascular, datorita flavonoidelor continute.
- Ceapa roșie este un calmant excelent. Crizele de nervi, atacurile de panică pot fi oprite pe loc dacă zdrobim o ceapă și respirăm ținând-o aproape de nas.
- Poti proceda la fel si in caz de insomnie daca, din diferite motive, nu poti manca ceapa seara.
- Fiind un puternic analgezic si antiinflamator, calmeaza durerile reumatice si pe cele provocate de guta. Ceapa taiata rondele, asezata pe un tifon si incalzita la aburi, pe un capac intors, se fixeaza pe locul dureros si inflamat.
- In caz de sinuzita se pot face inhalatii cu aburi de ceapa rosie.
- Este foarte bun diuretic si
- Este mult mai sanatoasa consumata in stare cruda.
- . Este bine de știut, însă, că majoritatea vitaminelor se găsesc în primele foi, acelea pe care le aruncăm. Pentru a profita la maximum de beneficiile cepei roșii, se recomandă utilizarea foilor exterioare pentru ceaiuri.
- Ceapa rosie are in compozitie toata grupa de vitamin B, vitamina C, minerale precum fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina.
- Quercitina (pigmentul care dă culoarea cepei rosii) se menține chiar si cand aceasta este preparata termic, spre deosebire de restul substantelor benefice. Quercetina este un antioxidant mai puternic decât vitamina E, conform ultimelor cercetări și are importante efecte antiinflamatorii, contribuie la diminuarea și eliberarea de histamina și a altor surse alergice și inflamatorii. Prin prepararea la temperaturi înalte, ceapa își pierde o parte dintre antioxidanți.
- Este permisa în timpul curelor de slăbire. Ea exercită un puternic efect alcalinizant asupra organismului, ceea ce ajută la remineralizarea și eliminarea toxinelor din corp, mult mai ușor și mai rapid.
- Tiosulfinatele din ceapa rosie au proprietăți antimicrobiene.
- Are proprietatea de a “absorbi” viruşii şi bacteriile, în momentul în care curăţate şi intră în contact cu aerul. Tocmai de aceea este total contraindicat să fie consumata la mult timp după curăţare. In acest mod, procesul de absorbţie al viruşilor şi bacteriilor se produce doar în interiorul organismului, preluând de acolo microbii. Este periculos să tai o ceapa şi s-o foloseşti pentru gătit, după câteva ore sau chiar a doua zi. Devine otrăvitoare într-o singură noapte (chiar şi dacă stă în frigider) şi creează bacterii toxice care pot provoca infecţii stomacale din cauza excesului de secreţie biliară şi chiar intoxicaţii puternice. Asa ca,mare atentie!
- Are un continut mare de fier. Din acest motiv, este de mare ajutor in cazul anemiilor.
- Tusea poate fi ameliorata cu ajutorul sucului de ceapa in care se adauga miere.
- Previne imbatranirea prematura. Consumata cruda, zilnic, are efecte bune de combatere a imbatranirii (substantele antioxidante din ceapa neutralizeaza radicalii liberi).
Daca tocmai ai mancat ceapa si vrei sa scapi de miros este bine sa consumi… usturoi. Nu, e doar o gluma. Poti incerca cu patrunjel, cafea sau menta, se pare ca acestea sunt cele mai eficiente in ameliorarea respiratiei urat mirositoare cauzata de mancatul cepei.
Acum ca stim de ce este bine sa mancam ceapa rosie zilnic, chiar ca mi s-a facut pofta de niste guacamole cu ceapa rosie…